A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk! Elfogadom
Termékek Menü

Condens 3000 vs Condens 2500

Melyik kazánnal jár jobban? Condens 2500 vagy 3000?

Többször felmerült már a kérdés, hogy mégis mi a különbség a Bosch Condens 2500 és Condens 3000 között. 
Árban gyakorlatilag minimális az eltérés, mégis minek van két termék, ha közel ugyan azt tudja a két készülék?

A Bosch condens sorozatok szériaszámáról elmondható, hogy egyfajta minőséget is jelképez. Általánosságban véve a 2000-es kazán a beugró széria a kondenzációs kazánok világába, mígy a 7000-es sorozat műszaki tartalomban a legjobb készülék.
Jelen esetben ez nem így van, mert a 2500-as nem rosszabb mint a háromezres, sőt egyes esetekben jobb választás lehet mint a 3000-es. 
Amikor ét hasonló tudású készülék közt kell választani vásárlóinknak, a hőcserélő és a szabályzás minősége szokott dönteni.
A két kazán közt csak ez alapján nem tudjuk letenni a voksunkat, ugyanis a hőcserélő ugyan az, a szabályzásban van különbség mert míg a Condens 3000 a jól bevált Bosch szabályzást kapta, addig a 2500-as Honeywell szabályzást kapott ami szintén nagyon megbízható, és az eddigi tapasztalatok alapján olyan jól mőködik mint a saját márkás szabályzás.

Felmerülhet a késdés: Akkor mégis mi alapján döntsük el melyik terméket válasszuk?
Felsorolnék néhány szempontot ami alapján jól lehet választani.

- Hány körös fűtési rendszerünk van vagy hányat szeretnénk?

Talán ez a legfontosabb kérdés ami dönthet a két termék közt, ugyanis a 2500-as kazánok csak egy fűtési kört tudnak kezelni, legyen az akár radiátoros vagy felületfűtéses. Ha mindkettőt szeretnénk akkor érdemesebb a 3000-es szériát választani, mert a kiegészítőkkel együtt árban kedvezőbb választás a pénztárcánk szempontjából. 

- Milyen hosszú égéstermék elvezetésre van szükség?

Vízszintes elvezetésnél nincs döntő különbség a két kazán közt. Függőleges elvezetésnél azonban már van. Egy átlagos kazán ventilátora 80 Pa nyomáskülönbséget hoz létre a kéményben, mellyel 12-15m maximális egyenértékő csőhosszt lehet elérni. Ezzel szemben a 2500-as akár 120 Pa-t tud produkálni, mellyek 80/125-ös koaxiális rendszer esetén 17m-re, osztott rendszer esetén akár 30 méterre tudja kidolgozni az égésterméket. A 3000 W  ezzel szemben  15-25 m-t tud, ami ebben az árkategóriában szintén jónak számít.

- Időjáráskövető szabályzás.

Biztos Ön is hallott már róla, hogy időjáráskövető szabályzással további 2-5%al javítható a készülék hatásfoka. Véleményem szerint egy átlagos otthon esetén ebben nagy előnye van a 2500-asnak, hiszen az 5000-es sorozathoz hasonlóan ebbe is beépítésre került egy időjárás követő szabányzó, amihez ha megvásárolunk egy külső hőérséket érzékelőt és egy olcsóbb termosztátot (FR 10) ugyanúgy tud működni mint egy FW-200 al ellátott 3000W. Itt jegyezném meg hogy mindkét készülékhez csatlakoztatható CT-100 as termosztát 1 fűtési kör esetén, mely a mobiladataink segítségével hőmérséklet érzékelő nélkül is teljesértékű időjáráskövető szabályzó.

- Moduláció és hangnyomásszint

A környezettudatos irányelvek szerint fontos a minél nagyobb modulációs tartomány, ugyanis átmeneti időszakban tudunk spórolni a fűtésszámlán, ha alacsony tartományban is tud üzemelni készülékünk. A 2500-as fűtő teljesítménye 25,4-3,1 kW között míg a 3000-esé 21,8-7,5 kW között változhat megfelelő szabályzás és termosztát esetén. Ez csábítónak tűnik, azonban 7 kW-os teljesítmény alatt kissé zajos lesz a hőcserélő, ezért ha nappaliba vagy konyhába lesz felszerelve a készülék és azt szeretnénk, hogy észrevétlen legyen a fűtési rendszerünk talán jobb választás a 3000 W kazán.

Levonva a konklúziót:

Mindkét termék minőségi ajánlat egy piacvezető cégtől. Árban szintén egy kategóriába sorolhatjuk, de ha tudjuk, hogy milyen szempontokat tartunk fontosnak a készülék kiválasztásánál, meghozhatjuk a megfelelő döntést.

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek Tudástár
Gyártók