A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk!
Termékek Menü

Szivattyú kiválasztás – első lépések

Hogyan válasszunk szivattyút?

Ahhoz, hogy az általunk választott szivattyú beváltsa a hozzá fűzött reményeinket, kifejezetten figyelmet kell szentelni annak, hogy az adott feladathoz a megfelelő szivattyút válasszuk.

A készülékek legmeghatározóbb paraméterei a következőek:
Térfogatáram (Q)
 // Egy adott keresztmetszeten időegység alatt átáramló folyadék térfogata [m^3/h]//
Emelőmagasság (h)
// Minden esetben a hozzá tartozó térfogatáram függvényében megadott mennyiség, mely megmutatja, hogy az üzemi vízszinthez képest milyen magasságra képes szállítani a közeget //
- Teljesítmény (P)
// Az egységnyi t idő alatt elvégzett W munka és az idő hányadosaként értelmezett fizikai mennyiség.
Szivattyúk esetében megkülönböztetünk Villamos teljesítményt (P=U*I [W]) mely az energia felvételre vonatkozik illetve a szivattyú mechanikai teljesítményét  (P=Q* Δp) melyet az átáramló folyadék mennyiségének illetve a beömlő és kilépő csonk között lévő nyomáskülönbség szorzataként értelmezünk//

 

Figyelni kell továbbá arra, hogy az anyagminőség megfelelő legyen a kívánt feladathoz (pl hőhatás), illetve az elvárt paramétereket a lehető legalacsonyabb energiaráfordítással érje el  a termék. Legoptimálisabb, ha a szivattyúnk a jelleggörbéjének a középső tartományában dolgozik, melyet megtalálhat a termékoldalon elhelyezett további képek fül alatt.


A szivattyúk meghibásodásának legjellemzőbb oka a kavitáció.
Ez a jelenség akkor következik be amikor a szállított közeg folyadék fázisból hirtelen gáz fázisba lép át a nyomás esése következtében. Ha ez a gázbuborék olyan helyre ér ahol a nyomás nagyobb mint az ottani hőmérséklethez tartozó telített gőz nyomása akkor erős hanghatással  összeroskad és akusztikus lökéshullámot generál, mely abrazív jellegű un. kagylós kopást eredményez.
Előfordulhat továbbá, hogy ha ez a jelenség kiterjed az egész áramlási keresztmetszetre, a vízoszlop elszakad, ebből kifolyóan a szivattyúnk nem szállít folyadékot és hűtés hiányában leég.
Ez a jelenség teljes mértékben nem kiküszöbölhető, de körültekintő méretezéssel a minimumra csökkenthető.  

Loading...
Gyártók