A jobb felhasználói élmény, illetve a biztonságosabb használat érdekében a weboldalon sütiket használunk! Elfogadom
Termékek Menü

Az iszapleválasztók fontossága

Miért kell iszapleválasztót alkalmazni a rendszerünkbe? Megtérül a befektetés?

Minden kazán értékesítésünkhöz ajánlunk mágneses iszapleválasztót, ami elsősorban a készülék védelmét szolgálja. 

Sokakban felmerül, hogy minek ez nekem? Általában nem feltétele a garanciának, akkor ez biztosan csak pénzkidobás.

Azt azonban már sokan nem tudják, hogy a gyártói garanciának feltétele a rendeltetésszerű használat, illetve a készülék védelme, melyről a felhasználónak kell gondoskodnia.
Ehhez az első lépés a mágneses iszapszűrő visszatérő ágba, a kazán elé történő beszerelése, mely különösen meglévő radiátoros rendszerre ültetett kondenzációs kazánnál fontos.

Nézzük meg mire számíthatunk, ha elhagyjuk ezt a termélet:

- Kilyukad a hőcserélő.

Ez a legrosszabb, hiszen egy hőcserélő csere 90-150000 Ft is lehet melynél már elgondolkodik az ember egy új készülék vásárlásán.
Azért következik ez be, mert a rendszerben keringő szennyeződések és vasoxidok felrakódnak a hőcserélő belső felületére, melynek következtében azon a területen nagyobb lesz az anyag hőfelvétele. Ebből kifolyólag kiégnek az ötvözők, mely az anyag gyengülését okozza és ezen a helyen átég a hőcserélő.
Más esetben eltömődik, meggátolva ezzel a folyadék áramlását. Ilyenkor versenyt fut egymással a szivattyú illetve a hőcserélő, és ha igazán szerencsétlenek vagyunk egyszerre megy tönkre mindkettő.

- Elromlik a keringető szivattyú.

Az ErP direktíva szerint le kellett cserélni a készülékekben lévő 3 állású szivattyúkat teljes fordulatszám tartományon modulálható szivattyúkra.
Ez nagyon jó, hiszen akár 70%-al is csökkenhet ezáltal a készülék villamos energia felvétele, viszont a megvalósítás módja miatt több figyelmet igényel a szivattyú. Műszakilag úgy oldották ezt meg, hogy egy állandó mágneses tengelyt helyeztek el a szivattyúban. Mágneses iszapszűrő nélkül a rendszerben keringő mágnesezhető szennyeződések (rozsda, fémszilánkok) feltapadnak a tengelyre és 1-2 év alatt tönkreteszik a szivattyút.

Összességében elmondható, hogy ezen tönkremenetelek a nem rendeltetésszerű használat számlájára írhatóak és nem tartoznak ezáltal a garanciális hibák közé, tehát mélyen a zsebünkbe kell nyúlni ha szervizelésre kerül a sor. 

Véleményem szerint sokkal jobb előre gondolkozni és befektetni egy ilyen szűrőberendezésbe, mint elveszíteni a garanciát a kazánunkra és ezáltal a bizalmat a gyártó iránt. 
Meglévő rendszerünket mindig mosoassuk át kazáncsere előtt és védjük kazánunkat, hogy gondtalan legyen a fűtési időszak!

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek Tudástár
Gyártók